Translate

14. мај 2018.

Коптска Црква прославила 100-годишњицу Недељних школа

   Коптска Православна (дохалкидонска) Црква прославила је у недељу 13. маја 2018. године   богослужењем, које је папа-патријарх Тавадрос одслужио у  катедрали Светог Марка у Каиру, 100-годишњицу оснивања и рада коптских недељних школа. Године 1918. године архиђакон Хабиб Гиргис основао је мрежу „недељних школа“. Ова иницијатива да се негује духовно и богословско просвећивање младих људи допринела је, заједно са препородом коптског монаштва, „коптској ренесанси“ 20. века.
    „Недељне школе“ су довеле до обнове свеукупног пастирског рада Коптске Цркве значајним доприносом формирању нових генерација монаха и свештеника. Ови монаси и свештеници су били у међуратном периоду, кад су Копти у Египту у време краљевине вршили велики утицај, активно укључни у "препород", који је  био заснован на поновном откривању теолошких и духовних традиција Коптске Цркве. Недељне школе су такође биле од кључног значаја при теолошком и пастирском изграђивању значајних коптских црквених великодосотјника у другој половини 20. века, међу којима и патријарха Шенуде III.
   Архиђакон Хабиб Гиргис (1876-1951) је канонизован 20. јуна 2013. године од стране Светог Синода Коптске Православне Цркве. У Коптској Цркви неко може бити проглашен светим тек на 40 година после његове смрти.
   Коптске недељне школе су изграђене по узору на "Недељне школе“ (Sunday schools)  које се шире у 19. веку у Црквама Реформација у англо-америчком говорном подручју. Овај модел је први пут усвојен на подручју Руске Православне Цркве и развио  се у систем који је из Русије стигао у Египат.

     извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар