Translate

4. јануар 2018.

"ДОБРО НАМ ЈЕ ОВДЕ БИТИ"

Добро нам је овде бити је име пројекта чији је циљ да јасно и недвосмислено представи интернет ресурсе СПЦ и тиме уклони ризик од мешања лажног духовништва са истинском мисијом Цркве

Водећи се дугогодишњим анализама највиших стручних кругова, креиран је интернет претраживач Телескоп
 (http://cepis.spc.rs/TELESKOP). Задатак Телескопа јесте да самостално претражује интернет  и у свој каталог уводи адресе чији садржаји потичу из проверених извора СПЦ. Каталог обухвата званичне адресе цркава, манастира, епархија, али и појединачне пројекте са благословом епископа наше Цркве. Циљ је да се кориснику понуди онај део интернета који је безрезервно у мисији Цркве, а за то су задужени комплексни алгоритми који анализирају пронађен садржај (према извору, аутору, матичној адреси...), и у овом тренутку депонује око 250.000 страница  "квалитетног интернета"...
   Духовни проблеми са интернетом настају злоупотребом речи, лажном духовношћу и обманама које се вешто "пакују" на милионима интернет страна. Читајући их, хришћанин некада не препознаје лукаву обману и сумњива тумачења лажних душебрижника и неретко могу бити доведени у заблуду. Ово је посебно опасно поље за читаоце који нису пришли Цркви и који трагају за "сигурном ликом".
   Центар за проучавање и употребу савремених технологија (ЦЕПИС) Српске Православне Цркве, ради и на пољу доношења техничких решења која су у служби администрације и медијског деловања наше помесне Цркве. Сагледавајући комплексне социолошке односе који уз помоћ интернета "умрежавају" различитости у појединцима из свих глобалних сфера (друштвених, верских, политичких, економских...), сагледано је постојање реалног проблема - препознавање истинске речи која је у духу Христове љубави, а не исфабрикована "life coach" техника обликована према егоистичним потребама читаоца. Добро нам је овде бити је име пројекта чији је циљ да јасно и недвосмислено представи интернет ресурсе СПЦ и тиме уклони ризик од мешања лажног духовништва са истинском мисијом Цркве.
   Водећи се дугогодишњим анализама највиших стручних кругова, креиран је интернет претраживач Телескоп (cepis.spc.rs/teleskop). Задатак Телескопа јесте да самостално претражује интернет  и у свој каталог уводи адресе чији садржаји потичу из проверених извора СПЦ. Каталог обухвата званичне адресе цркава, манастира, епархија, али и појединачне пројекте са благословом епископа наше Цркве. Циљ је да се кориснику понуди онај део интернета који је безрезервно у мисији Цркве, а за то су задужени комплексни алгоритми који анализирају пронађен садржај (према извору, аутору, матичној адреси...), и у овом тренутку депонује око 250.000 страница "квалитетног интернета".
   Додатни циљ јесте и информативно деловање претраживача, те се по кључу унетих речи, на дневном нивоу прате и истичу садржаји информативних служби СПЦ. Резултати претрага су обогаћени контакт информацијама, мапама, сликама...тако да Телескоп кориснику пружа потпун информативни доживљај. Адресе су категоризоване и по областима, па је тиме представљање једне епархије у целости веома прегледно и јасно.
   У сарадњи са Информативном службом Епархије бачке, ЦЕПИС је 24. јуна, у Новом Саду одржао стручни панел на којем се дискутовало о кључним темама везаним за употребу информационих технологија у мисији СПЦ. Један од посебно назначених проблема је небројена количина интернет садржаја који смућују читаоце, а пласиран је захваљујући активном деловању секташких и пара-верских организација. Однос садржаја је поремећен употребом маркетиншких метода које нису у духу Цркве. Ипак, постоји потреба да се садржаји СПЦ боље пласирају чиме би се побољшао медијски однос са јавношћу, смањио спин и умањио некоректан однос медија који нису наклоњени верским организацијама. Телескоп, поред поменутих циљева, врши мисију пласирања депонованих страна на велике претраживање попут Гугла и тиме централизује постављање ресурса СПЦ на глобални интернет. У ширем погледу, Телескоп је пројектован да буде технички центар мисије СПЦ.
   Узајамном сарадњом ЦЕПИС-а, Мисионарског одељења СПЦ и новооснованог Одељења за праћење разбијачке делатности јеретичких организација, секти и неканонских групација, мисија СПЦ добија потенцијал који на највишем стручном нивоу може да пружи адекватне одговоре на све изазазове.

текст: Александар Арсенин
ПРАВОСЛАВНИ МИСИОНАР, свеска 358, новембар/децембар, 2017.

Звучни запис преузми ОВДЕ
Пројекат „Телескоп“, у организацији Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве почео са регистровањем унутрашњих страница сајтова које садржи у свом основном каталогу интернет домен – СПЦ. Овај претраживач има за циљ да тактички и јасно усмери кориснике на садржаје који су релевантни и у оквирима СПЦ. За радио Беседу говорио је ђакон Александар Савић управник Центра.

Нема коментара:

Постави коментар