Translate

5. децембар 2017.

Празник Ваведења Пресвете Богородице у Манастиру Ваведењу

   Дана 4. 12. 2017. године Господње, на празник Ваведења Пресвете  Богородице, Његово Преосвештенство  Епископ  жички  Господин  Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице. Његовом Преосвештенству саслуживали су: архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, протојереј Србољуб Стојковић, протојереј-ставрофор Момир Васиљевић из Митрополије дабробосанске, јереј  Владе Капларевић, протођакон Александар  Грујовић и јерођакон  Иларион из манастира Преображења.
                                               
   Преосвећени Епископ Јустин је у слову  архипастирске беседе честитао славу игуманији са сестринством. Преосвећени је рекао: “Бездетни родитељи Пресвете Богородице Јоаким и Ана молили су се Господу да им подари плод утробе,  јер је у јеврејском народу била велика срамота да неко буде бездетан. Они су се усрдно молили и чинили све што је по закону да би угодили Господу Богу. Плод њихове вере и љубави је Пресвета Богородица. Они су обећали ако добију чедо да ће га посветити Господу. Како су обећали тако су и испунили. Када се напунило три године од рођења Пресвете Богородице они су одлучили да је посвете Богу тако што су је одвели у храм Соломонов“.
   Владика је нагласио да тиме што је била уведена у светињу над светињама, тамо где првосвештеник једном у години улази, Пресвета Богородица је свет довела у нови поредак ствари.  У јудејству је само храм у Јерусалиму био предвиђен за молитву, али је Господ Христос казао да ће се истински богомољци молити не ту, већ у Духу и Истини. Да ће се молити на сваком месту и да је Царство Божије у нама. Без обзира где живе, људи оно суштинско за душу могу увек наћи, ако трчећи у потрази за материјалним добрима не изгубе оно што је спасоносно. Владика је рекао да је пример бриге за вечно и непролазно управо празник Пресвете Богородице и да следујући Њеном примеру и ми сами положимо наду на Господа.
   Након заамвоне молитве Епископ је пререзао славски колач.
   После Свете Литургије приређена је славска трпеза.

   Филип Нешковић,
   студент теологије
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар