Translate

6. новембар 2017.

Православне светиње граде мостове између Требиња и Чачка

   Требиње, У Музеју Херецеговине отворена је изложба фотографија православног насљеђа Херцеговине и Овчарско-кабларске клисуре, чији су аутори наша суграђанка Слађана Гајић и Ивана Васојевић из Чачка.
   Сарадња двоје фотографа пројекат је удружења грађана „Мостови“ из Требиња, с циљем да се посјетиоцима вечерашње, те изложбе у Чачку која је планирана наредног мјесеца, приближи духовно насљеђе два краја.
   „Дакле, да се повежемо на један заиста лијеп начин, преко наших светиња, којих и код нас и у овом дијелу Србије има драгоцјен број и које заиста вриједи посјетити“, истакла је Гајићева, која се на својој првој изложби представила са двадесет фотографија православних цркава и манастира Херцеговине.
       
   Исти број радова потписује Ивана Васојевић, која је требињској публици кроз фотографију покушала да приближи богато духовно насљеђе подручја овчарско-кабласке клисуре надомак Чачка, чијих десет манастира и двије цркве често називају „српском Светом гором“.
Изложбу је отворио предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак истакавши да споменици православне културе, као свједочанстава заједничке историје и духовности, могу јачати везе између грађана Требиња и Чачка, подстицати сарадњу, развој туризма и других сличних дјелатности два града.
   „Други, не мање важан, циљ изложбе је афирмација Херцеговине и Шумадије као јединственог духовног, културног и националног простора, који као такав опстаје без обзира на границе које га раздвајају и тешка искушења и притиске кроз који српски народ пролази још од времена турских освајања“, истакао је Бањак.

   Р.С.
   извор: radiotrebinje.com

Нема коментара:

Постави коментар