Translate

7. октобар 2017.

Мошти Преподобног Симона Монаха дочекане у Краљеву

   Мошти Преподобног Симона Монаха су у петак 06. 10. 2017. г. из Манастира Студенице стигле у Kраљево. Дочек је приређен испред Светотријичне цркве. По уласку и постављању моштију у храмовни простор, сви присутни су приступали Светим моштима да их целивају и буду помазани освештаним јелејем.
   Епископ жички г. Јустин је са свештенством, монаштвом  и верним народом присуствовао Вечерњем богослужењу, са почетком у 16:00 часова, и благословио петохлебницу. На богослужењу је био присутан и градоначелник Kраљева др Предраг Терзић.
   Мошти су у Цркви Свете Тројице биле до испред 18:00 часова када су пренете у Храм Светог Саве.
                                 
    Целебне мошти Преподобног Симона обрадовале су и сабране у Храму Светог Саве. Доносећи радост и благослов оне су дочекане као неисцрпна ризница благодати и проверени чувар рода српскога. Долазећи у храм посвећен своме брату по телу и по Духу, Преподобни је са кивотом положен на солеју након чега је служен Акатист. У величању светитељевог подвига и доброчинстава народ је у једнодушном мољењу са својим Епископом и свештенством искао благослов и помоћ. Међу верним народом био је и градоначаленик Kраљева др Предраг Терзић са заменицом градоначелника Марицом Мијајловић и члановима Градског већа.
   Kао што је то некада написао Првовенчани Kраљ Стефан, прослављени Симон Монах, у Житију Светог Симеона, тако смо и ми били уверени да “онај који је многоподатан био у овом привременом животу, неће оскудно нас даривати ни боравећи у оном вечном“. Са таквим усрђем је приступао верни народ који је упркос кишном времену имао довољно времена и љубави да у току и након Акатиста пристиже у храм на поклоњење моштима.
                              
“Теби изабраном војводи земље Српске и светлом украсу Цркве Православне, Свети Првовенчани Kраљу Симоне, похвале узносимо, јер си вером у Господа Христа видљиве и невидљиве непријатеље победио. И због тога што си у вери православној, по речима апостола Павла, стекао врлинама разум, разумом уздржање, уздржањем трпљење, братољубље и љубав, са умиљењем и радошћу ти кличемо:

   Радуј се, Свети Првовенчани Kраљу, Преподобни Симоне!“

   (Акатист, Kондак 1)

   јереј Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар