Translate

16. октобар 2017.

Патријарх српски г. Иринеј у посети Чачку

   У петак 13. октобра, у дан када Црква прославља Светог свештеномученика Григорија Јерменског и Светог Михаила Кијевског, на град Чачак се излила велика благодат. Наш град је био удостојен архипастирске посете Његове Светости патријарха српског г. Иринеја. На позив колектива чачанске Гиманзије, а као њен бивши ученик, наш првојерарх је у Чачак дошао поводом прославе 180 година постојања ове значајне просветне установе.
                                    
                                                
                                   
   У порти храма Вазнесења Господњег у Чачку, патријарха је дочекао Епископ жички г. Јустин са свештенством храма. Поред свештенослужитеља пред патријарха је изашао и градоначелник града Чачка г. Милун Тодоровић, заједно са сарадницима и градским привредницима. Након обиласка радова на изградњи храма Вазнесења Господњег патријарх је изразио задовољство и велику радост због постепеног враћања првобитног сјаја овој цркви, који је често нарушаван због чињенице да је неколико пута претварана у џамију, и стога више пута рушена и прерађивана. Истичући да ове године прослављамо значајне јубилеје и да се навршава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља српског, те 810 година од преноса моштију Светог Симеона Мироточивог Студеницу, патријарх је нагласио да нас сећање на ове значајне датуме нарочито подсећа на то ко смо.
   Након кратког предаха и окрепљења патријарх је заједно са владиком Јустином, свештенством и градском делегацијом продужио ка Дому културе на свечану академију посвећену јубилеју Гимназије. У препуној сали Дома културе, поред директора Гимназије, градоначелника и помоћника министра просвете, окупљенима се обратио и Његова Светост. Он је у свом обраћању чачанску Гимназију назвао храмом просвете. Такође, посебно је истакао чињеницу како је многим ученицима период образовања у Гимназији у Чачку био камен темељац на који су се надограђивали и досегли саме врхове науке, културе, уметности или спорта.
   После пригодног програма, патријарх се кратко задржао на коктелу који је истим поводом уприличен у дворишту Гиманзије. Након коктела и краћег обиласка просторија и учионица Гимназије, наш архипастир је са директором Гимназије г. Иваном Ружичићем разменио пригодне поклоне. После тога се заједно са Његовим Преосвештенством г. Јустином, свештенством и градским оцима упутио у парохијски дом храма Вазнесења Господњег на трпезу љубави.
   Током ручка градоначелник г. Милун Тодоровић је одржао здравицу захваливши се више пута патријарху на љубави и доброј вољи да походи свој родни град и благослови његове житеље, истакавши посебно да се градска власт труди да помаже обнову или зидање нових цркава на територији општине те да ће то и убудуће чинити. На крају здравице градоначелник је патријарху поклонио монографију „Манастири Овчарско-кабларске клисуре“. Непосредно пре одласка патријарх Иринеј је изразио задовољство и радост због посете и нагласио да су Чачак – као његов родни град, Призрен – као место где је једно време био ректор и предавао у Богословији, и Ниш – град где је деценијама столовао као епископ, градови који у његовом срцу имају посебно место. Такође је изразио задовољство због утиска да Чачак напредује наглашавајући да је наш град тренутно не само географски центар Србије, већ пре свега верски, духовни и морални центар државе.
   У нади да ће ускоро поново походити свој родни град Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је остављајући свој благослов на Чачку пожелео да  напредује у сваком смислу на радост и срећу његових житеља.

   јереј Слободан Јаковљевић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар