Translate

2. октобар 2017.

Освештан Храм Светог Николаја Жичког у Гостиници

   У недељу, 01. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља недељу по Воздвижењу Часног Крста, а седамнаесту недељу по Духовима, милошћу Божијом и Благодаћу Светога Духа а руком Епископа жичког Јустина, освети се Храм Светог Николаја Охридског и Жичког у селу Гостиници.
                                       
   Епископа је, како то и приличи, дочекао велики број верног народа на челу са свештенством, монаштвом, представницима локалних власти и војске.
   Шпалиру, при дочеку Епископа, посебну лепоту дала су деца, која су, Богу хвала, присуствовала у великом броју.
   При чину Великог освећења храма, као и на Светој Литургији, Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник ужички протојереј-ставрофор Милош Босић, протојереј-ставрофор Зоран Јанковић, протојереј Милан Филиповић, надлежни парох протојереј Милован Васиљевић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Младен Стевановић.
   После освећења храма, а у току Свете Литургије, Епископ је у чин протојереја-ставрофора, рукопроизвео проту Милована Васиљевића, наградивши његов труд у току вишегодишњег служења Богу, Цркви, српском роду и изградњи овог светог храма.
   У својој беседи, Владика Јустин је истакао да је ово велики дан за житеље овог краја и Цркву Божију, јер је овде успостављен храм Светом Владици Николају Охридском и Жичком. Оно  што ми можемо да принесемо Богу то је наша чиста вера. Владика је тумачио и јеванђелску причу о жени Хананејки и њеној великој вери којом је препознала Христа као Сина Божијег. Поучавајући у својој беседи, рекао је и да се можемо звати хришћанима само ако вршимо вољу Божију. Зато, док год смо у овом животу да се потрудимо да Господ Бог уђе у таму нашу, да је просветли, да се зацари у срцу нашем, уму, вољи, у природи нашој. Да нам он буде Бог и да нас води до Царства Небескога.
   На Светој Литургији додељене су грамате градоначелнику Ужица господину Тихомиру Петковићу, као и осталим добротворима новог храма у Гостиници.
   После Свете Литургије приређен је прикладан програм у коме су учешће узели фолклорна група, изворна певачка група и трубачки оркестар.
   У наставку, трудом и љубављу Одбора за изградњу храма и надлежног пароха, приређена је трпеза љубави за више стотина верних.
   У току ручка, Епископу Јустину и верном народу, обратио се пригодном беседом протојереј-ставрофор Милован Васиљевић. Заблагодаривши Епископу Јустину на ставрофорском чину којим га је одликовао, изразио је захвалност свима који су помогли градњу храма.

   ђакон Младен Стевановић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар