Translate

8. јун 2017.

Света Гора по лику и подобију фотографског објектива

   Благодарећи доброти људи из Светогорске куће из Солуна 4. јуна 2017. године након бденија уочи Духовдана у Митрополитовом конаку храма Светих Апостола Петра и Павла у Топчидеру отворена је изложба светлописа „Света Гора по лику и подобију фотографског објектива”.
                                  Света Гора по лику и подобију фотографског објектива
   Госте је најпре поздравио старешина храма јереј Владимир Марковић, који је изразио захвалност људима из Светогорске куће на великом благослову да се ова изложба нађе на зидовима древног Митрополитовог конака обновљене Србије. Тај благослов је и потврда великог значаја и поштовања које братство топчидерског храма има ка Светој Гори а посебно ка српској највећој светињи Светоме манастиру Хиландару. Затим се захвалио драгој браћи из Задужбине Светог манастира Хиландара на њиховој подршци и присуству којим су увеличали свечано отварање.
   Изложбу је отворио ђакон Бранислав Јоцић, испред Светогорске куће који је пренео поздрав г. Анастасиоса Дуроса, директора ове установе, коме је драго да се ова изложба може видети у једном древном простору наше престонице. Секретар Задужбине Светог манастира Хиландара г. Стефан Миленковић пренео је благослов његовог игумана архимандрита Методија, који се налази у Управном одбору Светогорске куће. Господин Никола Дробњаковић из Задужбине Светог манастира Хиландара подсетио је све присутне на значај и важност Свете Горе са посебним освртом на манастир Хиландар и светиње које се у њему чувају као и на однос српске државе и Светог манастира Хиландара. Династија Обреновић је много помогла у очувању и опстанку самога манастира а простор Митрополитовог конака је својеврсна задужбина оснивача династије Обреновић Великог Кнеза Милоша.
   На крају су све присутне позвали да погледају светлописе и осете доживљај оностраног које намеравају да пробуде у посматрачу.
   На поставци се моглу видети фотографије четворице фотографа пореклом из Русије, Пољске, Турске и Србије који су провели тридесетак година у обиласку манастира Свете Горе.
   Изложба је била врло запажена у читавој Грчкој због њене лепоте и високог уметничког квалитета. Лепота Свете Горе долази до изражаја у четири дела ове изложбе: природна богатстава и пејзажи у које урања посетилац, архитектура 20 манастира основаних када је Византија била на врхунцу моћи, врлине монаха и испосника, њихова света лица, послушања, молитаве и скромне трпезе.
   Ти углови посматрања се могу наћи на фотографијама све четворице аутора. Они су се подједнако потрудили да ухвате све детаље духовне атмосфере и мистике која влада Светом Гором.
   Одређене фотографије ипак откривају свет за себе. Моћни масиви виђени објективом Валерија Близнука (Русија), манастири обавијени велом тајне Збигњева Косца (Пољска), величанствени крст који је овековечио Али Боривали (Турска) на врху Атоса или начин на који је манастире видео Зоран Пургер (Србија) с посебним акцентом на Хиландар. Овом поставком фотографи су поред свог задатка да истакну симболе заправо подстакли гледаоце да се загледају дубоко у себе и своју суштину.
   Изложба ће бити отворена сваке суботе и недеље после Свете литургије, до 25. јуна.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар