Translate

26. мај 2017.

Спасовдан у Манастиру Жичи

   Литургијским сабрањем на празник Вазнесења Господњег своју храмовну славу прославио је Манастир Жича. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су: игуман Манастира Студенице архимандрит Тихон (Ракићевић), секретар ЕУО Епарџије жичке архимандрит Дамјан (Цветковић), служашчи у Манастиру Жичи архимандрит Јаков (Лазовић), Архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић, Архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, пензионисани професор богословије протојереј-ставрофор Лазар Васиљевић, секретар Епископа жичког протосинђел Сава (Илић), парох у Врњачкој Бањи протонамесник Радош Младеновић, пароси краљеваки протонамесник Милош Станисављевић и јереј Мирослав Андрић, пароси жички протонамесник Драган Глигић и јереј Ратко Хрваћанин и епархијски протођакон Александар Грујовић.
                                  
   По прочитаном јеванђелском зачалу, по благослову Епископа Јустина, беседио је игуман Манастира Студенице архимандрит Тихон. Он се најпре осврнуо на духовно стање данашњег човека, чији живот често личи на гладијаторске борбе у старом Риму. Па ипак, не треба изгубити из вида да постоји и добар део оних чији је живот испуњен чежњом за Христом и надолазећим Царством Божијим. У том смислу, празник Вазнесења Господњег је празник наде да Господ неће оставити Цркву јер ће послати Духа Утешитеља да остане са нама до краја века. Истовремено, ово је празник радости не само због славе Христове, већ и због спасења човека будући да се Христос, уздижући се на небо, уздиже заједно са својим људским, обоженим телом. Тиме је прослављења и људска природа, што је показатељ данашњем човеку да је спасење од греха, смрти и ђавола и те како могуће. Ипак, Црква нас кроз литургијски возглас „Светиње светима“ стално подсећа на чињеницу да је Царство Божије намењено светима, тј. онима који су искупљени односно онима које је Бог, по своме слободном хтењу, осветио.
   Након причешћа светим Христовим Тајнама обављено је освећење славскога жита и колача и чин литије око храма. На крају Литургије Епископ Јустин је игуманији манастира мати Јелени, сестринству и сабраном народу Божијем честитао празник и указао на смисао и значај данашњег празника.
   Напослетку, сестринство манастира је послужило славски ручак за све присутне у манастирској трпезарији.

   јереј Ратко Хрваћанин,
   парох у Жичи
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар