Translate

21. новембар 2016.

Семинар за монаштво Епархије шумадијске

У организацији Епархије шумадијске, са благословом Епископа г. Јована, 17. новембра 2016. године организован је семинар за монаштво Шумадијске епархије.
                      
   Сабрање је почело светом архијерејском Литургијом у Саборној цркви у Крагујевцу којом је началствовао Епископ шумадијски г. Јован уз саслуживање игумана манастира Хиландара архимандрита Методија, протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, архимандрита Серафима Божића, архимандрита Јефтимија Јутроша, игумана Онуфрија Вранића, игумана Петра Драгојловића, протосинђела Николаја Младеновића, јеромонаха Дионисија Кузовића, јеромонах Мардарија Јокића, јереја Дејана Лукића, архиђакона Јустина Сегединског и протођакона Ивана Гашића. Литургији су, са својим сестринствима, присуствовале игуманије манастира Грнчарице - монахиња Домника, Никоља - монахиња Евдокија, Каленића - монахиња Нектарија, Ралетинца - схи-монахиња Евгенија, Прерадовца - монахиња Текла, Драче - монахиња Јелена, Дивостина - монахиња Анастасија, Благовештења - монахиња Салафаила, Липара - монахиња Тавита, Вољавче - монахиња Евгенија и Манастирка - монахиња Теодора, као и братства манастира Јошанице, Тресије, Доброводице, Денковца, Саринца, Павловца, Брезовца и Сибнице.
   После свете Литургије, семинар је почео уводним излагањем владике Јована у коме је поздравио предаваче, архимандрита Методија - игумана манастира Хиландара, протојереја-ставрофора др Зорана Крстића - професора Канонског права на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, и јерођакона Јеротеја - сабрата манастира Ковиља, докторанта на истом факултету у области Литургике. Владика је истакао да ће најављена предавања  о монаштву и монашким помислима бити са различитих аспеката. Подсећајући присутне на поуку Светог Саве упућену монасима: Ум наш нека буде на небесима у гледању на красоте рајске, Епископ је препустио реч предавачима.
   Отац Зоран је своје предавање поделио на два дела. У првом је говорио о спољашњем приступу монашком животу где је нагласио потребу нове евангелизације са неопходном сарадњом манастира и парохија у циљу оснажења вере, а у другом делу се осврнуо на монашки живот кроз каноне Цркве који се односе на статус манастира и на статус монаха.
   Јерођакон Јеротеј је о монаштву говорио у историјско-патролошком контексту, обухвативши развој монаштва, од појаве првих девстеника до формирања општежитељних манастира као најзрелије форме монашког живота.
   Највећи део семинара посвећен је предавању игумана архимандрита Методија на тему Откривање помисли као основ послушности у коме је објединио предавања на сличну тему која је одржао више пута у Русији. Игуман је говорио о покоравању помисли на послушност Христу и о светотајинском карактеру руковођења кроз исповедање помисли. Сви присутни су имали прилику да учествују у разговору са предавачима.
   Владика Јован је у завршној речи, у којој је изразио наду да ће се оваква монашка сабрања наставити, нагласио да се венац спасења може добити само у Цркви кроз послушност и да се треба борити за саборност.

   игуманија манастира Липара Тавита
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар