Translate

21. април 2016.

Најава: Филм “Иродови синови“ о српским страдањима у НДХ


пропратно обраћање сајту Епархије жичке

Поштовани,
Чини нам велику радост да Вас обавестимо да ће дана 22. априла, када обележавамо 71. годишњицу пробоја јасеновачког логора и обнављамо сећање на страдалнике, Продукција документарног филма “Пријатељ Божији“ премијерно приказати своје најновије остварење “ИРОДОВИ СИНОВИ“. Филм ће бити постављен на сајту “Пријатељ Божији“ (http://www.prijateljboziji.com/index.php) и на Yоу Тубе каналу.

Филм представља акт из домена неговања културе памћења и поштовања према стотинама хиљада Срба уморених у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата. Геноцид над српским народом био је деценијама  прикриван, излаган политичком ембаргу, забранама  и цензури. Нигде у свету није забележен ни један пример постојања логора смрти за децу осим у НДХ. Зато филм „Иродови синови“ посебну пажњу обраћа страдању деце, бавећи се историјским, политичким, психолошким и духовним коренима, узроцима и поводима овог свирепог злочина.
Материјал је сниман  на читавом простору  некадашње НДХ,  на местима највећег страдања: Јасеновац, Доња Градина, Херцеговина, Подриње, Посавина, Лика, околина Бања Луке…
Осим Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његовог Преоствештенства Епископа славонског г. Јована и свештеника СПЦ, забележена су сведочења  преживелих страдалника, али и људи који се одговорно, са научном озбиљношћу баве овим делом српске историје, као што су: академик Василије Крестић, академик Смиља Аврамов, проф. др Вељко Ђурић Мишина, проф. др Јован Мирић, др Срђа Трифковић, историчар Јован Мирковић и други.
Филм открива дубину злочина, ко стоји иза њега , улогу римокатоличке цркве, али и онога ко је деценијама био чувар тајне и крашких јама.
Надамо се да ће филм „Иродови синови“ допринети подстицању неговања култа светих новомученика који су пострадали само зато што су били Срби и православне вере, те, да ће о њиховом страдању обавестити ширу (међународну) јавност, како се такво страдање више нигде и никоме не би догодило. С друге стране, као православни хришћани,на невине жртве, морамо гледати у светлости васкрсења Христовог, свесни да су свети српски новомученици оно бесцено и бесмртно што наш народ заступа пред престолом Славе Божије.
Зато најискреније препоручујемо филм и молимо да ову информацију пренесете свима који посећују Вашу веб-презентацију или са којима сте у контакту.
Са захвалношћу и поштовањем,

Продукција “Пријатељ Божији“

извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар