Translate

31. март 2016.

Истина о тзв. „хиландарском колачу”

Последњих година у Србији се шири такозвани „Хиландарски колач" или „Хиландарски квасац". Због злоупотребе имена Хиландар у датом случају, неопходно је да се манастир Хиландар огласи по том питању.
   Деведесетих година прошлога века делио се квасац за колач под именом „Амишки колач пријатељства", а 1999. године под именом „Острошки хлеб љубави". Такође 2003. године понавља се иста превара под именом „Хлеб пријатељства из Хиландара". У последње време поново у Србији почиње да кружи квасац за тзв. „Хиландарски колач". У манастиру Хиландару постоји пекара и у њој се пече обичан хлеб, углавном полубели или црни хлеб. Током мешења хлеба се користи куповни суви квасац у паковањима од по пола килограма, који се углавном набавља у Србији. Дакле, не постоји никакав „Хиландарски квасац". Значи, током мешења хлеба у Хиландару као састојци за хлеб се користе: брашно, вода, со и обичан куповни квасац, понекад се смеса обогати семенкама неких биљака. Никада се у справљању хлеба у Хиландару не користи млеко и јаја.

   Осим што се ради о превари народа када је у питању „Хиландарски колач", веома забрињава и сам процес справљања тог колача, који представља читав ритуал. Колико смо обавештени, сам процес справљања тог колача траје 10 дана, уз коришћење млека и јаја. То нарочито православни хришћани треба да имају у виду, јер се справљањем и коришћењем тог „мрсног" колача у време Црквом установљених постова, нарушава пост! Веровање да справљање овог „Хиландарског колача" и ширење даље тог теста или квасца доноси срећу онима који га праве је чисто сујеверје и бесмислица. Назив „Хиландарски квасац" или „Хиландарски колач" нема никакве везе са манастиром Хиландаром, нити то потиче из манастира Хиландара.
   Молимо православне хришћане да не примају „Хиландарски квасац" и да не праве тзв. „Хиландарски колач" и да тако спрече ширење злоупотребе наше велике светиње Манастира Хиландара.

   Манастир Хиландар, 24. новембар 2009.
   јерођакон Доситеј Хиландарац
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар