Translate

7. јануар 2016.

Божићни број „Светигоре“: Загрљај Бога и човека

   Христос се роди! Ваистину се роди Христос! Одзвања на свакој страници нове «Светигоре» – образника за веру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. «Божић нас је васпитавао у свему ономе што је свето, честито и миломе Богу приступачно», каже Његова светост патријарх српски господин Иринеј у својој Божићној посланици, која се налази на првим страницама нове «Светигоре».
   Теолошки осврт на недокучиви празник Рождества Христова дају јеромонах Калиник Бергер у тексту «Творац постаје створење», митрополит Антоније (Блум) у «Беседи у недељу пред Рођење Христово», као и владика Амфилохије у тексту «Божићни загрљај Бога и човека».
   А како изгледа сам Божић у Витлејему описује хаџи Арсеније Јеремић. А Божић и чудо значе исто. Васа Манојлов Ћуковић, учитељ приповеда о чуду св. Саве о Божићу у Пиви.
   На трећи дан Божића прославља се први архиђакон, Свети Стефан. «Светигора» је преузела из књиге „Проповедников венац“, беседу на дан Св. Стефана Архиђакона „Не прими им ово за грех!“ свештеника Владимира Милутиновића.
   Свети дани, који почињу са Божићем, завршавају се са Богојављењем. Тога дана божићни поздрав «Христос се роди» претаче се у поздрав «Бог се јави». О том празнику, када је Свети Јован познао живот вечни, и празнику који следи, Сабору Светог Јована, прочитајте речи архимандрита Луке Анића, које је сабрала Слободанка Грдинић.
    Недавно је обељежено 30 година архипастирске службе архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Његов кратак животопис износи Јован Маркуш  «Пастир добри, који није најемник...» Поводом тог јубилеја и поводом  25-годишњице устоличења митрополита Амфилохија у трон цетињских владика, свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске потписује једну врсту омажа свом духовном учитељу «Разгоревање жара», а протојереј-ставрофор Гојко Перовић кратак лирски запис  једноставног назива  «Митрополит».  Пре прославе тог значајног јубилеја Његово високопреосвештенство се налазио у Аргентини. О том боравку пише Рајо Војиновић у репортажи  «Посета митрополита Амфилохија Јужној Америци, II део». По свом повратку у Црну Гору, Владика је у  Цетињском манастиру изговорио беседу «Православље у Јужној Америци», коју «Светигора» интегрално преноси.
   Ове године обељежава се значајан историјски јубилеј – стогодишњица Мојковачке битке. О тој славној бици пише мр Васиљ Јововић. Поред историјских разлога, важности и значаја те битке,  не смеју се заборавити ни онтолошки, Божији разлози. Прошле године на Шћепандан митрополит Амфилохије, на свечаној академији поводом 99 година од Мојковачке битке, изговорио је свечану беседу «Мојковачка епопеја».  А свака епопеја имала је и свог песника. Мојковачку је опевао Радован Бећировић Требјешки. Одломак из његове песме «Мојковачка битка» улепшао је странице нове «Светигоре».
   После Богомладенца и Пресвете Богородице они који треба да буду у центру празника јесу деца. И у овом броју наћи ћете савете у вези са васпитањем деце. Кетрин Бокангра из Чикага, клинички социјални радник у области превенције насиља, каже «Научимо децу да буду саосећајна и да теше». Ђакон Павле Љешковић говори «О хришћанском васпитању деце из перспективе канона Цркве».
   «Светигора» не заборавља ни оне који су напустили овај свет. У рубрици помен присећа се архимандрита Лазара Аџића, поводом 15 година од његовог упокојења –  «Положи наду на Господа».
   Од осталих текстова, ту је други део разговора са владиком рашко-призренским Теодосијем «Истрајавамо уздајући се у помоћ Светога Краља», затим текст Ендрју Лаута «Александријци IV века: Атанасије и Дидим». Др Драгица Бојовић даје савете у вези са лековитим биљем, овога пута о симболу мира – маслини.
   Ту су и домаће актуелности: «Радите оно за шта вас народ плаћа!» – Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске поводом оптужби челника Општине Будва и «Састанак са делегацијом Венецијанске комисије и ОЕБС/ОДИХР у Подгорици».
   На крају «Светигоре» налазе се хронике  које вас обавјештавају о најзначајнијим догађајима из света, помесних цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске.
   Радујте се јер се Христос роди, јер је «Бог постао човек, а човек се проширио и продужио Богом – у бескрај»...како рече владика Амфилохије.

   Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар