Translate

30. октобар 2015.

„Светигора“ – плод љубави према светињи имена Божијег


   Образник за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ обиљежио је 23 године постојања. На Лучиндан 2015. појављује се 250. јубиларни број. Поводом 250. броја митрополит Амфилохије изјавио је да је часопис „Светигора“ водио изузетну мисију у обнови вјере, морала и духовности, у обнови Цркве и црквеног живота, а Весна Тодоровић да се тада, прије 23 године, ни слутило није да ће бити постављени темељи велике издавачко-информативне установе. «Светигора» опстаје и шири своју дјелатност, и ево, ове године на чувеном сајму књига у Франкфурту она има свој штанд.
   «Од искони је све усмјерено праведним путем“, чуло се на међународном научном скупу «Религија, политика, право», који је одржан у манастиру Подмаине у Будви. Са тог скупа «Светигора» преноси закључке скупа, као и уводно слово Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија «Правда је својство истине».
   Реагујући на актуелни нацрт закона о вјероисповијести, протојереј Слободан-Бобан Јокић осврнуо се на питање положаја вјеронауке у савременој Црној Гори. Темељи школства у Црној Гори, гдје је вјеронаука била главни предмет, постављени су у вријеме Петровића. Из књиге др Чедомира М. Лучића „Моћ ријечи Петра И, етичко-естетски аспекти“ читате одломке «Свети Петар Цетињски – богоугодни црногорски владар». Поводом празника, часопис је прошаран поукама Светога Петра. Оливера Балабан износи податке о цркви светог Петра Цетињског на Прчању. Искушеница Слађана Кадић објављује оглед «Тумачење Његошевог пјесничког дјела у свјетлости православног предања». Из «Боке», великог илустрованог часописа, «Светигора» је преузела текст «Пјесников гроб на Ловћену», из успомена протођакона Филипа Радичевића.
Др Милорад Вукановић пише о погибија краља Александра 1934. у Марсељу. Приликом обиљежавања 100-годишњице преласка српске војске и народа преко Албаније у Скадру је одржано предавање професора Предрага Вукића «Албанска голгота 1915-1916», које можете прочитати у новом броју.
   Навршиле су се двије године од освећења саборног Храма Христовог васкрсења у Подгорици. Како је било, сазнаћете из репортаже «Свједок Христовог васкрсења». У оквиру прославе отворена је изложба «Четири вијека царске породице Романових».
   Свештеник Стивен Цичлис, члан одбора у дјечијем дому Светог Инокентија у Мексику, кроз пастирско искуство говори о дјеци са посебним потребама и православној породици. «Дјеца са аутизмом су ту да бисмо ми били бољи», каже јереј Жељко Гардовић у разговарајући са Александром Вујовићем.
   У рубрици богословље Ендру Лаут ће вас упознати са Кападокијцима.
   У јубиларном броју читате стихове пјесника Зорана Костића и Милана Шебека. Дати су прикази књига «Богородица Пећка Красница» и романа о Светоме Сави «Гора Преображења» Љиљане Хабјановић-Ђуровић. Једно другачије виђење Сергеја Јесењина саопштава његов земљак, јесењинолог Игор Јевсин, поводом 120-годишњице рођења пјесника у есееју «Пјесник – ујединитељ».
   У рубрици помен «Светигора» се опростила од почившег проте Михаила Газиводе «Увијек је гледао к небесима гледајући ка Богу». Једна читатељка послала је писмо под називом «У рату нема побједника – сви су губитници!»
   Шта се значајно дешавало од Крстовдана до Лучиндана у свијету, у отачаственој Цркви помјесним црквама и Митрополији црногорско-приморској сазнаћете из хроника овог броја. Протојереј Слободан Мајкић послао је текст «Духовне радости у Јагодњаку», у Епархији осјечко-пољској и барањској, како се духовни живот обнавља захваљујући обнови храмова. Код нас у Црној Гори духовни живот увелико је обновљен и обнавља се захваљујући «Светигори» – храму сазданом од ријечи које двадесет три године свједоче Исуса Христа.

   Марија Живковић
   извор: www.mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар