Translate

8. јул 2015.

протојереј - ставрофор др Зоран Крстић, ХРИШЋАНСКИ СМИСАО БОЛЕСТИ И ПАТЊЕ, Чачак, 4. јул 2015.


                                      
У суботу, 4. јула, у порти храма Вазнесења Господњег одржане су витешке игре и представљање старих заната Србије.
У оквиру „Летњих духовних Сабрања“ уприличен је целодневни програм који је за циљ имао да приближи историју храма свима који су били ради да дођу и учествују у многобројним радионицама.
Програм је отворило витешко друштво „Свибор“ које је привукло највише знатижељника, свих узраста. Расположени витезови представили су оружје, опреме и разне вештине које су красиле наше средњовековне претке. Посебно је било интересантно нашим најмлађим посетиоцима који су могли да се опробајау у витешком двобоју, боју, гађању луком и стрелом, мачевању…
Поред витезова представило нам се и друштво за очување старих заната „Босиљак“. Даме су весело показивале како се прела вуна, хеклало, везло. Поред њих смо имали прилику и да видимо како се прерађује глина у прелепе мајсторије грнчарства.
Веште руке, нежни потези, срећни осмеси…иконописање, дуборез… Наши млади уметници су нам у хладу летње жеге приказали како се осликавају иконе, раде дуборези за иконостасе, тетраподе.
Након дневног дружења уприличено је затварање „Духовних сабрања“, гост је био уважени професор Православног Богословског факултета у Београду, др Зоран Крстић који нам је приближио смисао страдања и патње. У веома квалитетном предавању могли смо да чујемо разбијање доста предрасуда и представа које су се усадиле у наше размишљања.
Након пет субота дошли смо до краја „Летњих духовних сабрања“. Старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку, протојереј Иван Пауновић позвао нас је да се опет саберемо на јесен у оквиру „Јесењих духовних сабрања“.

Нема коментара:

Постави коментар