Translate

8. јун 2015.

Две стотине година од Боја на Љубићу

   У обележавање прославе 200 година боја на Љубићу, храм Св. кнеза Лазара је веома активно учествовао. Одржана су два врло успешна концерта – у љубићком и чачанском дому културе – као и, не мање успешна, академија код цркве. Круна обележавања прославе два века од одлучујуће битке у Другом српском устанку је Св. архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење архимандрита Дамјана (Цветковића), намесника трнавског, протојереја Саше Јоловића, старешине саборне цркве у Чачку, протојереја Ивана Пауновића, другог пароха љубићког, протојереја-ставрофора Србољуба Стојковића и других свештенослужитеља. Свету Литургију посебно је увеличало ангеоско појање љубићког хора „Св. владика Николај жички“, уз присуствово монаштва овчарско-кабларских манастира на челу са игуманом манастира Преображење, архимандритом Венијамином и игуманијом манастира Сретење, монахињом Аквелином са сестринством.
У јутарњим часовима, владику Јустина дочекао је многобројни верни народ Љубића, а радост коју је народ Љубића изражавао дочекујући свога владику, најбоље је представљена шпалиром деце из КУД-а „Танаско Рајић“ у народној ношњи и жељом народа да узму архипастирски благослов од Преосвећеног владике. Дочек владике увеличало је и многобројно свештенство и монаштво.

   У својој беседи владика је говорио о томе како је српски народ пролазио кроз тешка искушења и велике жртве дао за своју слободу, чувајући веру у Христа, почев од Св. краља Јована Владимира, преко Светих Немањића, Св. кнеза Лазара, Светих игумана Пајсија и ђакона Авакума до Атанаска Рајића. Јуначки је погинуо Атанаско, није хтео да остави своје топове већ се јуначки борио против бројчано надмоћнијих Турака, док га ови нису исекли на комаде. „Ми, њихови потомци, овде не само да спомињемо њих, јер је њих Господ поменуо у царству своме, него се молимо Њима да се они сете нас, да нама дају снаге и ревности да издржимо сва искушења и све тешкоће овога света. Тешко је бити човек у овоме свету, тешко је сведочити истину, бити од истине, бити правдољубив, имати љубави, а још је теже бити прави хришћанин“, рекао је владика.
   После Свете архијерејске Литургије, владика Јустин са свештенством и монаштвом одржао је парастос Атанаску Рајићу и свим борцима изгинулим за Крст часни и слободу златну...
Присутни народ се достојно одужио Карађорђевом барјактару и Милошевом капетану, као и сенима великих српских хероја погинулим у одлучујућој бици у другом српском устанку, са жељом и надом да ова манифестација буде сваке године све посећенија.
Његово Преосвештенство владика Јустин у разговору са присутним народом, видно расположен, пожелео је црквеној општини љубићкој даљи успех у раду.

протојереј хаџи Владан Милосављевић
извор: Епархија жичка

Нема коментара:

Постави коментар