Translate

29. март 2015.

Свети владика Николај, СРЦЕ УЗ ЧАСНИ ПОСТ, Шеста недеља

Блажени чисти срцем
јер ће Бога видјети

(Мт. 5, 8)

   1. Чисто око гледа свет и све што је у свету; а утруњено око не може да гледа ни да види. Тако је и са срцем човечјим. Бог је обдарио срце човечје нарочитом видовитошћу. Кад је срце покривено труњем греха, оно постаје слепо и не види ништа. Кад се срце потпуно очисти, оно види невидљиви свет у видљивом свету, и види невидљиви свет сам по себи, и види Онога који је Срце невидљивог света, види Бога.


   2. Моли Бога да ти очисти срце, и видећеш неслућена чудеса у овоме физичком свету, које си до сад гледао само очима без срца.
   3. Срце чисто саздај у мени, Боже! Тако се молио пророк и песник Давид. И ти се тако моли. Понављај и понављај ту молитву, и Бог ће ти дати чисто и видовито срце, ти ћеш видети смисао у сваком догађају и збивању, и познаћеш символички значај сваке створене ствари у свету.
   4. Чиме се може и чиме Бог може очистити срце човечје? Само Духом. И ако будеш умилостивио Бога да ти сазда чисто срце у теби, Он ће то учинити помоћу Духа Својега Сина Исуса Христа, то јест помоћу Свога Светога Духа, који је један, недељив, непроменљив, насупрот сваком другом духу што представља мноштво, дељивост и променљивост.
   5. Због тога је наша мудра мајка, Црква Православна, прописала да се од Полуноћнице до Повечерја, сваки дан и на сваком богослужењу и молебану, чита она силна молитва: Царе Небесни, Утешитељу, Душе истинити, који си свуда и све испуњаваш, Скровиште добара и Животодатељу, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке скверни, и спаси, Благи, душе наше!
Манастир Вазнесење



   6. Јеси ли био на гумну кад вејач веје жито своје? Кад је оморина и затишје, он стоји и чека да дуне ветар. Јер не може без ветра да одвоји плеву од пшенице. А кад ветар дуне, он је пун радости, Јер ветар му је најбољи чистач. За тили час ветар однесе плеву и остави чисту пшеницу на гумну.
   7. Сам Господ наш Исус, Спаситељ наш и Васкрситељ наш, рекао је за Божији Дух да је слободан: Дух дише гдје хоће (Јн. 3, 8). Ваистину, и где хоће и кад хоће. Зато је и заповедио Апостолима Својим о Вазнесењу на небо, да чекају у Јерусалиму где ће примити силу кад сиђе, вели, Дух Свети на вас (Дела ап. 1, 8).
   8. У овој шестој недељи Часног поста, када ћеш чути јеванђеље о васкрсењу Лазара из мртвих, сабери и управи мисли своје на чисто срце које Бога види. И пробај чистоту срца свога на овоме чуду васкрсења четвородневог мртваца. Нечисто срце неће на овоме догађају видети Бога нити чудо Божије, него ће срицати своју клапњаву о хипнотизму, сугестији и другим врачаријама, које су стекле своје научне рубрике. И ти, ако не будеш овде видео Бога ( у лицу Христа Васкрситеља) и чудо Божије у васкрсењу Лазара, значи имаш још нечисто срце.
   9. Но ни у ком случају не очајавај. Ако само искрено желиш чисто срце  - Бог је Дароватељ свих добара - даће ти га. Не сумњај - даће ти Бог чисто срце, и твојој радости неће бити мере ни краја.
   10. Тада ће се догодити у теби оно унутарње предивно чудо Божије које Апостол описује код првих и правих Хришћана овако: Бог који рече да из таме засвијетли видјело, засвијетли у срцима нашим на светлост познања славе Божије у лицу Исуса Христа (2. Кор. 4, 6). И радоваћеш се, и твојој радости неће бити ни мере ни краја. Јер она светлост божанског духа у срцу твоме осветлиће све у теби и око тебе; осветлиће блештећи, чак, и смрт и гроб, те нити ћеш видети смрти ни гроба него само живога Бога, Оца свог, и живот вечни, бескрајни, победоносни, свесилни.

ПОСТ - ПУТ КА ТРПЕЗИ БОГА ЖИВОГА, Светигора, Цетиње, 2001.

Нема коментара:

Постави коментар