Translate

6. фебруар 2015.

Игуман Методије на скупу о монаштву у Москви

   Москва – Игуман манастира Хиландара, Високопреподобни архимандрит Методије, учествовао је у раду тематског скупа „Следовање светоотачком предању у монаштву Руске цркве“, који је са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г. Кирила одржан 22. и 23. јануара 2015. у Сретењском ставропигијалном манастиру у Москви. Игумана су пратили хиландарски монаси Никанор и Јосиф. Скуп са око три стотине учесника одржан је у оквиру „XXIII Међународних божићних образовних сусрета“ („XXIII  Международные Рождественские образовательные чтения“) који су ове године били посвећени хиљадугодишњици упокојења Светог кнеза Владимира.
   Игуман Методије је у Москви боравио на позив Архиепископа Сергиево-посадског Феогноста, викара Његове Светости Патријарха, намесника Свето – Тројицке Сергијеве лавре, председника Синодског одељења за манастире и монаштво Руске цркве и председавајућег овогодишњег тематског скупа.
   Скупом су поред архипеископа Феогноста руководили Митрополит нижегородски и арзамаски Георгиј, председник Комисије међусаборског присуства за питања организације живота манастира и монаштва; Митрополит сарански и мордовски Зиновиј; Епископ дмитровски Феолифакт, намесник Андрејевског ставропигијалног мушког манастира у Москви; Епископ тарски и тјукалински Саватиј; сапредседавајући скупа архимандрит Тихон (Шевкунов), игуман Сретењског ставропигијалног мушког манастира; извршни секретар скупа игуманија Јулијанија (Каледа), заменик председника Синодског одељења за манастире и монаштво Руске цркве, настојатељица Зачатјевског ставропигијалног женског манастира у Москви.

 
 Отварајући скуп, Архиепископ Феогност је пренео присутнима благослов Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила и изразио, у име свих сабраних, захвалност архимандриту Тихону за обнову храма Новомученика и исповедника руских, на месту масовног погубљења свештенослужитеља у годинама совјетске власти.
   Пленарни део је започео рефератом „Наши претходници у добром. Савремено руско монаштво између прекида и очувања традиције“ схиархимандрита Гаврила (Бунге), игумана руског манастира Воздижења Часног Крста из Лугана (Швајцарска).
   Архимандрит Тихон (Шевкунов), игуман Сретенског манастира, представио је пажњи присутних дубоку научну студију на тему „Напуштање манастира и монаштва. Светоотачки поглед и популарна савремена мишљења“.
   Секцију „Богослужење као израз основне монашке делатности“ отворио је реферат „Једно је потребно – смисао Божанствене литургије у животу монашког братства“, архимандрита Иринеја (Стинберга), клирика храма Светог Тихона Задонског у Сан Франциску (САД), Руске православне заграничне цркве.
   Архимандрит Захарија из манастира Светог Јована Претече, Цариградске Патријаршије у области Есекс (Велика Британија), представио је свој текст „Значење Исусове молитве у богослужбеном животу братства“.
   Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, имао је прилику да својим рефератом „Тачност у испуњавању монашког устава и духовно напредовање монаха“ отвори секцију под називом „Унутрашњи устав манастира: следовање предању и савремене околности“.
   У оквиру свог излагања, хиландарски игуман је издвојио три кључне тезе: 1. Монашки устави се темеље на Јеванђељу и они помажу монасима да јеванђелску науку практично примене у свом животу; 2. треба се чувати од тога да само у спољашњем виду, формалистички, приступамо испуњавању монашких правила; 3. на том путу нам је потребан духовни   руководитељ.
   На крају дана, присутни су имали прилику да постављају питања предавачима и да расправљају о актуелним проблемима монашког живота.
   Другог дана скупа рад је настављен следећим предавањима: у оквиру секције „Унутрашњи устав манастира: следовање предању и савремене околности“, наступили су архимандрит Илија (Раго), духовник манастира Светог Преображења Господњег  (Терасон, Француска), с рефератом „Посветовњачење као непријатељ монаштва“, као и игуман Петар (Мажетов), настојатељ Светокозминске пустиње Јекатеринбуршке епархије са темом „Молитвени живот монаха уз обављање значајних административних послушања“.
   Након окончања рада секција, организован је округли сто на тему „Актуелни проблеми градских манастира и путеви ка њиховим решењима“, у коме су учествовали: епископ Борисовски и мариногорски Вениамин; архимандрит Тихон (Шевкунов), игуман Сретењског манастира; игуманија Викторина (Перминова), ставропигијални манастир Рођења Пресвете Богородице; игуманија Домника (Коробејникова), Ново-Тихвински манастир Светог Александра Невског, Јекатеринбург; игуманија Николаја (Иљина), Черноостровски манастир Светог Николе, Малојарославец; игуман Кронил (Карев, Свето-Преображенско подворје Даниловског манастира у Ланшињо московској области; игуманија Марија, Свето-Јелисаветска обитељ у Минхену (Немачка) Руске заграничне цркве; Е.В. Романенко, научни сарадник Центра „Православна енциклопедија“.
   У завршном делу скупа председавајући, Архиепископ Сергиево-посадски Феогност, руководилац синодског одељења за манастире и монаштво, заблагодарио је организаторима и учесницама тематског скупа „Рождественских чтенија“ и предложио је да сви који то желе, пошаљу питања, коментаре и предлоге у вези са радом форума на адресу: монастерy@лавра.ру.
   Извршни секретар скупа, игуманија Јулинаја (Каледа), заменик председника Синодског одељења за манастире и монаштво, настојатељка Зачатјевског ставропигијалног женског манастира у Москви, прочитала је завршни документ радног дела скупа, који је био усвојен без примедби, од стране свих учесника форума.

извор: ПОРТАЛ ХИЛАНДАР

Нема коментара:

Постави коментар