Translate

26. јануар 2015.

ХРИСТОС - СВЕТЛОСТ СВЕТА

У недељу по Богојављењу, 25. јануара 2015. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу.

   Митрополиту Порфирију су саслуживали седморица презвитера и тројица ђакона. У бесједи сабраном вјерном народу загребачке парохије митрополит Порфирије је указао да према литургијском календару лагано излазимо из периода радости божићних празника и празника везаних уз јављање Божије међу нама и идемо најприје у сусрет празнику посвећеном родоначелнику нашег рода, Светом Сави, али истовремено и оним недељама кроз које се припремамо за Велики пост који нас води највећем догађају у историји, Васкрсењу Христовом.
   Митрополит Порфирије је стога посебно указао на личност Закхеја-старјешине цариника у Јерихону и његову пламену жељу за смислом, пламену жељу за Господом. Он има потребу да сусретне Господа и има пламену жељу за спасењем. Када имамо жељу за Христом тада ступамо на стазу покајања, нагласио је Митрополит и посебно истакао да свако од нас има своје мјесто, свој посао, свој таленат, дар и призив који не треба да мијења, него треба себе да мијења у контексту у којем се налази увијек на боље, да буде све бољи и врлинскији човјек.

преузми везу: ХРИСТОС - СВЕТЛОСТ СВЕТА

 извор: www.mitropolija-zagrebacka.org

Нема коментара:

Постави коментар