Translate

18. новембар 2014.

СРЦЕ СРПСКОМ НАРОДУ



   Арчибалд Рајс, осведочени пријатељ српског народа, коме је и срце завештао, остаће заувек у колективном памћењу потомака ратника са Кајмакчалана. Недавно је читалачкој јавности представљена књига „Ратни извештаји из Србије и са Солунског фронта др Арчибалда Рајсанеобјављени текстови на српском језику“, у издању Геополитике.
   Када један странац посвети највећи део професионалног рада једном народу, завештајући му чак и своје срце, онда тај народ безусловно осећа историјски дуг према њему.
   Арчибалд Рајс, рођени Немац, који је живео у Швајцарској, задужио је српски народ својом пожртвованошћу, борбом и залагањима да би га свету представио онаквим какав јесте: частан, херојски, слободољубив. 
   Доктор криминалистичких наука и врсни фотограф био је сведок – учесник Солунског фронта, истраживач злочина над Србима, који је искуства бележио у својим ратним записима и тако данас допринео бољем разумевању Великог рата.  

                                             
   Преко 100 текстова драгоцене историјске грађе у којима су забележени детаљи тешке, за српски народ историјске епопеје Великог рата објављено је у књизи Ратни извештаји из Србије и са Солунског фронта др Арчибалда Рајса – необјављени текстови на српском језику, која је недавно представљена читалачкој јавности, у издању Геополитике.

„Он је дошао у Србију из најдубљих људских и хуманитарних мотива. Он је наравно волео Србију и помогао да се сазна истина о праведној борби српског народа и ти извештаји које је слао су били форензичарски извештаји, професионални. Извештавао је о злочинима аустро-угарске и професионално документовао и то је имало одјека јер је то објављивао у европској штампи“, каже Слободан Ерић, главни и одговорни уредник Геополитике.

   Записи су објављени захваљујући финансијској подршци великог добротвора из света, Нићифора Аничича, председника друштва Српских домаћина, који је у уводнику рекао: Арчибалда Рајса носићу у души поред Светог Саве. 
   Приређивање текстова радио је историчар Живко Митровић који живи у Швајцарској.

„Кад је Милан Старчевић припремао књигу о Рајсу 2007. године, решили смо да текстове и чланке из европских новина пронађемо и у неко догледно време припремимо једну књигу о Рајсу“, каже Митровић.

   Арчибалд Рајс стекао је велики углед у српском народу. Његова књига Чујте Срби, која је код нас постала култна, помогла је да Срби боље упознају себе, а Необјављени записи у издању Геополитике – да свет боље упозна Србе.

                                  

„Мислим да не постоји већи чин жртве и љубави кад неки странац дође, подари себе и своју професионалну каријеру поклони једном народу, а своје срце завешта том народу и херојима са Кајмакчалана“, каже

   У Немачкој јавности трериран је као издајник свога народа и готово потпуно анатемисана личност. Упркос хајци која је потив њега вођена, Арчибалд Рајс борио се на својствен начин остављајући неизбрисив писани траг у времену. Слика о њему у западним земљама данас изгледа другачије, а Срби му се могу одужити само на симболичан начин, јер њима је оставио сведочење о историјској истини, часно дело, по којем ће бити упамћен заувек.

извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар