Translate

15. новембар 2014.

Помен Патријарсима Димитрију и Павлу у Раковици

                               
                                     
  У суботу, 15. новембра 2014. године, на дан када се навршава пет година од упокојења блажене успомене Патријарха српског Павла, светом Литургијом у манастиру Раковици почело је сабрање верног народа који је од раног јутра пристизао да дочека поглаваре Руске и Српске Цркве са великим бројем архијереја.
   Дирљиво је било видети вернике из његовог родног места Кућанаца као и других места из источне и средње Славоније и, наравно, других крајева. Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил, у присуству Свјатјејшег Патријарха српског г. Иринеја, великог броја архијереја, свештенства, монаштва и благочестивог народа, одслужио је помен Патријарсима српским Димитрију и Павлу с почетком у 10:30 часова.
   Овом приликом је Патријарх српски Иринеј упутио речи захвалности патријаху Кирилу на молитвама које је принео у име свих сабраних и на благослову који доноси српском народу, посебно на данашњи дан. Свјатјејши Патријарх српски Иринеј је, између осталог, казао: - Хвала Вам што сте нашли за сходно и благоизволели да на дан упокојења блажене успомене Патријарха Павла дођете на његов гроб и гроб патријарха Димитрија. И једног и другог су красили кротост и смиреност. Нисмо запамтили патријарха Димитрија, али знамо да је живео светим животом и да је приљежно служио својој светој Цркви.

                        
   Патријарх Павле је био приљежан молитвеник пред Господом, и његов живот се није  разликовао од живота монаха подвижника. И док је био Владика рашко-призренски и касније као Патријарх уживао је велики углед. Народ је гледао у њега као у икону. Колико је био омиљен у народу, види се и по томе што је његова сахрана била највеличанственија коју памтимо у Београду. Својим начином живота и врлинама оставио је дубоког трага у нашој Цркви. Многи тренуци из његовог живота, његове мисли и идеје понављају се у народу као пословице... Изволео је да буде сахрањен управо у овом манастиру.
   Ваша Светости, још једном Вам благодарим што сте данас дошли овде да се помолите заједно са нама, и нека Господ подари Царство небесно патријарсима Димитрију и Павлу, истакао је патријарх Иринеј.
   Патријарх Кирил се затим обратио патријарху српском Иринеју и свима присутнима истичући и овом приликом велику личност патријарха Павла кога је лично познавао дуги низ година. Московски Патријарх је још једном пожелео српском народу мир, благостање и духовну крепост:

- Ваша Светости, Ваша Преосвештенства, благодаран сам што смо овде могли заједно да одслужимо помен блажене нам успомене патријарсима Димитрију и Павлу. Патријарх Димитрије је био првојерарх у чије време је обновљена Српска Патријаршија, и управо он је дао благослов руском православном народу који је после револуције и грађанског рата у Русији дошао у Србију, који је, захваљујући његовом благослову, могао да учествује у богослужењима, руски свештеници су могли да служе у српским храмовима; он је био отац руској емиграцији у Србији, те стога и ми чувамо лепу успомену на њега.

                             
    Патријарх Кирил је истакао да је патријарх Павле био својеврсна икона Христова својим смирењем и кротошћу, додавши и то да је био у стању да "незлобиво и неустрашиво прими на себе све животне тешкоће" и истакао да је  лични пример  блаженоупокојеног патријарха Павла оно чему треба дy тежимо у хришћанском животу.
   Своје обраћање Патријарх Кирил је завршио молебним речима: „Нека Господ Бог упокоји душе и подари рајско насеље Патријарсима Димитрију и Павлу, а Српској Цркви дарује мир, јединство и духовни процват".

spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар