Translate

5. јул 2014.

Чудотворна икона Пресвете Богородице ВЛАДИМИРСКА



Света Православна Црква празнује икону Мајке Божије Владимирске 3. јуна/26. маја, 6. јула/23. јуна и 8. септембра/26. августа


Спомен иконе Пресвете Богородице Владимирске

Када татарски цар Ахмет опколи Москву, кнез Јован Васиљевич пође с војском д брани град. Иако војска овога кнеза беше малобројна и слабија од војске татарске, ипак она изађе победеоносна. Јер наиђе одједном неописани страх од Татара, те се смутише и разбегоше. Овај неочекивани успех приписивали су сви икони Пресвете Богородице, пред којом се народ мољаше за спас од Татара. Због тога је у Русији и одређен 23. јуни за спомен овог чуда.

Епископ Николај, Охридски пролог, Сабрана дела, књига 7, Глас цркве, Шабац, 2013.


Молитва Пресветој Богородици

   О, Свемилостива Госпођо Богородице, Небеска Царице, свемоћна Заступнице, непостидно наше Уздање! Благодарећи Ти за сва велика добра која си из нараштаја у нараштај чинила народу руском, пред пречистом иконом Твојом молимо Те: сачувај град овај (или село ово, или свету обитељ ову) и овде присутне слуге Твоје и сву земљу руску (и српску) од глади, погибије, земљотреса, поплаве, пожара, мача, најезде туђинаца и међусобног рата. Сачувај и спаси, Госпођо, Великог Господина и Оца нашега (име), Највсетијег патријарха московског и целе Русије, и Господина нашега (име), Преосвећеног епископа (или архиепископа, или митрополита), и све Преосвећене митрополите, архиепископе и епископе православне. Дај им да Црквом Руском (Српском) добро управљају, а верне оце Христове од пропасти да сачувају. Помени, Владичице, и сав свештенички и монашки чин, загреј срца њихова ревношћу за Бога и сваког утврди да се влада достојно звања на које је позван. Спаси, Госпођо, и помилуј и све слуге Твоје и даруј нам да свој земаљски пут пређемо без мане. Утврди нас у вери Христовој и усрдности према Православној Цркви, стави у срца наша дух страха Божијег, дух побожности, дух смирења, у искушењима дај нам трпљење, у благостању уздржање, према ближњима љубав, према непријатељима свепраштање, успех у добрим делима. Избави нас од сваког искушења и од окамењене неосетљивости, а у дан страшног Суда удостој нас да Твојим посредовањем станемо с десне стране Сина Твога, Христа Бога нашег, Којем приличи свака слава, част и поклоњење са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

АКАТИСТИ ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ, Образ светачки, Београд, 2011.

Нема коментара:

Постави коментар