Translate

9. јун 2014.

Документарни филм "Дрво живота"



   Дрво живота" назив је изложбе дуборезних радова Епископа Јустина, која је отворена 24. маја у галерији Етнографског музеја у Београду. Изложби је присуствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са Епископима, званице и бројни посетиоци. Говорећи у уводном делу о изложби, директор Етнографског музеја г. Мирослав Тасић увео је посетиоце у дугогодишње уметничко стваралаштво Епископа Јустина, изразивши посебну радост што музеј у својој поставци има ову изузетну изложбу.
   Присутне званице и посетиоце поздравио је и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама г. Милета Радојевић, уз жељу и надање да ће Епископ Јустин и у наредним годинама својим уметничким радом обрадовати све поштоваоце његовог стваралаштва новим изложбама.
   Изложбу је отворио Патријарх Иринеј говорећи о изузетном дару који уметници имају и потреби да га остваре и изразе кроз стварање уметничких дела истакавши да је у историји наше Цркве било много уметника па и оних који су се бавили резбарством.
Више од три деценије Епископ Јустин се бави дуборезом и дрворезбарењем и из тог надахнутог рада произашао је велики број уметничких дела. У његовом стварању огледа се потреба да духовност и љубав према Господу изрази кроз уметност резбарећи у дрвету.
   На велики број присутних посетилаца изложена дела оставила су изузетан утисак, као спој духовног и створеног материјалног, показавши како дрво које је „престало да живи започиње нови живот у делима Епископа Јустина."
  Изложба је отворена до 08. јуна и представља јединствену прилику да заинтересовани виде уметничка дела у дуборезу која одишу топлином, смиреношћу и стваралачким складом.
   Епископ Јустин је до сада излагао у Музеју примењене уметности у Београду 1995. године као и на самосталним изложбама у Народном музеју у Зајечару 2012. године и у Дому културе „Стеван Мокрањац" у Неготину 2013. године.

Нема коментара:

Постави коментар