Translate

2. април 2014.

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ ЕПАРХИЈЕ ЖИЧКЕ, Манастир Вазнесење, 30.3.2014.

Беседа о. Миломира Радића (координатор за верску наставу Епархије жичке, Црква Св. Тројице, Краљево)

   "...Према Шмеману, основни циљ верског образовања је укључивање појединца у живот Цркве, изграђивање уда Тела Христовог...

   Најкраће речено, основни циљ верске наставе је прихватање хришћанске вере, за коју Св. Владика Николај каже да ' представља Христова знања о најважнијим тајнама бића и живота, које знање људи могу примити само веровањем у Њега, а не својим сопственим напорима. Најважније од свих тајни, о којима само Христос има право знање, су следеће:

-о невидљивим стварностима (Богу, анђелима и људској души);
-о стварању света и његовом свршетку;
-о непрестаном Божијем вођењу човека и човечанства одређеном циљу, а по Његовој премудрости и сили;
-о човековом греху и паду и о његовом спасењу кроз богооваплоћење;
-о царству Божијем, као крајњем циљу човековог земаљског живота и правом путу који води томе циљу (односно о понашању човека према себи, према ближњим и према Богу); и
-о васкрсењу из мртвих, последњем суду и вечном животу...

   Циљеви и задаци наставе Веронауке сврстани су у следеће целине:

-развој љубави и вере у Бога;
-однос према себи, ближњима и окружењу;
-поглед на живот и свет;
-православна традиција и култура;
-прихватање хришћанског морала;
-усвајање вредности Православне Цркве..."

Емил Каменов, Методика наставе веронауке,  Православни богословски факултет и Издавачка фондација Архиепископије београдско-карловачке, Београд, 2012.

иди на везу блога:

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ, Манастир Вазнесење, мај, 2013.

1 коментар:

  1. КРАЉЕВО МЕТОДИКА ВЕРСКЕ НАСТАВЕ

    У краљевачкој Гимназији тридесетседам вероучитеља Епархије Жичке учествовало је на дводневном семинару "Методика верске наставе" који су реализовале Зорица Кубурић, професор на Филозофском факултету у Новом Саду и уредник часописа "Религија и толеранција" и Снежана Дачић, професор разредне наставе, вероучитељ и директор школе.
    Општи циљ семинара је оспособљавање наставника верске наставе за наставу у школи у складу са захтевима које постављају дидактика и методика. Кроз садржај и активности семинара који су обухватили развијање креативних приступа верској настави као изборном предмету, кроз упознавање учесника семинара са законском регулативом о образовању, планирање наставног рада и упућивање наставника на израду писаних припрема за час, наставници верске наставе су разумели важност добре припреме за наставу и реализацију наставног часа.
    Организацијом семинара Одбор за верску наставу Епархије жичке допринео је развијању компетенција наставника верске наставе за уже стручну област и јачању професионалних капацитета, нарочито у области иновативних метода наставе. У паузи семинара учесницима се обратио епископ шумадијски и администратор жички Јован, истакавши важност предстојећих корака ка унапређењу квалитета верске наставе.

    М.Луковић, "Просветни преглед", рубрика Догађаји, 27.3.2014.

    ОдговориИзбриши