Translate

2. март 2014.

САБОРНИК, О ПОСТУ

   И тако, љубазни моји, држимо овај пост са ревношћу и чистим срцем, јер је он сладак и пријатан за оне који проводе свето ове дане. Овај свети пост употребимо на борбу са ђаволом, јер без поста и молитве нико не може победити дух зла. Овај пост, љубазни моји, да молимо и просимо милости у Свеблагог и Милосрдног који не одбацује онога ко пости. Овај пост, љубазни моји, отвара двер небеску, јер нас уздиже од земље и узноси у висину.

Свети Јефрем Сирин

   Радосно отпочнимо свесвето време уздржања; засијајмо лучезарно светим заповестима Христа Бога нашег, сјајем љубави и блистањем молитве, чистотом светости и мужественом крепошћу. Обучени у одежду светлости, похитајмо тридневном светом Васкрсењу, које засија над светом славом живота вечног.

Јутрење - Чисти уторак

иди на You Tube везу:

САБОРНИК

   Пост, уздржање, умереност, ограничавање жеља, учестала молитва, исповедање и остали елементи који карактеришу период Велике Четрдесетнице, ни у ком случају не треба да се схватају као тегобне дужности, као тешки терет који се не може подигнути или као дела којима нужно следи малодушност и жалост. Када лекари предлажу дијету, телесно вежбање и друге вежбе нужне за психосоматско здравље и виталност, прво као неопходну претпоставку среће захтевају благодарно духовно настројење датог лица, осмех и позитивно мишљење испуњено надом. Аналогно важи и у светом степену поста који почиње пред нама. На Велику Четрдесетницу треба да гледамо  као драгоцени дар, као на велики час благодати Божије која жели да нас одврати од материјалног, приземног и онога што одише смрћу, и да нас узведе узвишенијем, до целосног здравља и живота, у сферу духа. Као на велику прилику која нам се даје да очистимо душу од отрова сваке страсти и да ослободимо тело од свега што је непотребно, штетно и смртно. Према томе, да на Четрдесетницу гледамо као извор великог весеља и радости, истински празник и торжество.

Патријарх цариградски Вартоломеј, Катихетско слово поводом почетка Свете и Велике Четрдесетнице (2010)

"Православље", бр. 1127, 1.март 2014.

Нема коментара:

Постави коментар